Pressning
Home
   
 
  Handladdning  
  En hobby för de som vill ha något utöver det vanliga
   
   
  VIKTIGT
   
Gjutning
Special
Hagel
 
 
 
 

Gjutning och preparering av blykulor för laddning i metallhylsor har nog en del handladdare hört talas om men rätt få praktiserat i verkligheten. Däremot har nog ganska många skjutit blykulor, en del utan att ens reflektera över det. Merparten av .22 long rifle-ammunitionen är laddad med fettade blykulor, en hel del revolverammunition likaså.

 

Varför ska man ägna sig åt sådant undrar kanske en del. Personer som hört tals om kulgjutning har ofta fått bilden av att det är ett slabbit skitgöra och dessutom farligt p.g.a. det heta blyet och de giftiga ångor som frigörs under arbetet. Det ligger nog en del sanning i de påståendena men samtidigt finns det betydande fördelar att vinna. Förutom att det är intressant att experimentera med olika kombinationer kan man också tjäna pengar. Med de vanligast förekommande kalibrarna kan man t.ex. övningsskjuta ca fyra gånger så mycket till samma kostnad och har du en ovanlig kaliber blir förtjänsten ännu större. Nackdelarna och riskerna som nämndes tidigare är inte heller svåra att hantera om man bara skaffar sig kunskaper och använder sunt förnuft.

 

När undertecknad började med kulgjutning, slutet av 1970-talet, var det väldigt svårt att skaffa både kunskap och rätt utrustning. Idag är läget ett helt annat, nu finns det mesta att få tag på i Sverige och den som vill kan enkelt själv importera från en mängd företag, främst i USA.

 
 
 
 

Bara en krutburk åt gången framme vid laddning. Risk för för-växling.

 

Starta minst 10 % under maxladdning och arbeta uppåt.

 

Ingen alkohol vid handladdning.

 
   
  Homebrewed outshines factory fodder