Pressning
Home
   
 
  Handladdning  
  En hobby för de som vill ha något utöver det vanliga
   
   
  VIKTIGT
   
Gjutning
Special
Hagel
 
 
 
 

Handladdning av hagelpatroner har förekommit ända sedan enhetspatronen i sin nuvarande tappning kom till på 1800-talet. Fram till andra världskriget var det rätt vanligt att jägare med enkla handverktyg själva laddade eller skickade tomhylsor till något företag eller vapenaffär som ombesörjde omladdningen. Åtgången på ammunition var inte så stor på den tiden. Jägarna ödslade inte allt för många skott på övningsskytte, i och för sig förståligt om man inte hade det så gott ställt

 

Tiden efter världskriget har i hög grad präglats av optimism och folk har fått stadigt ökad köpkraft samtidigt som utbudet av varor, inklusive vapen och ammunition, har ökat kraftigt. Hagelammunition blev så billig att det inte lönade sig att lägga arbete på att göra sin egen. Det innebar att gammal kunskap glömdes bort och idag finns det ett antal jägargenerationer som knappt hört talas om att man kan ladda sin egen hagelammunition.

 

Nu är läget något annorlunda. Priset på ammunition har under det senaste decenniet skjutit i höjden samtidigt som intresset för handladdning har ökat rejält. Förutsättningarna är bättre än på länge, drivkraften att prova på finns både för den som laddar av intresse och av ekonomiska skäl.

 
 
 

Bara en krutburk åt gången framme vid laddning. Risk för för-växling.

 

Starta minst 10 % under maxladdning och arbeta uppåt.

 

Ingen alkohol vid handladdning.

 
   
  Homebrewed outshines factory fodder