Pressning
Home
   
 
  Handladdning  
  En hobby för de som vill ha något utöver det vanliga
   
   
  VIKTIGT
   
Gjutning
Special
Hagel
 
 
Pressning - utrustning
 
 

Pressning av kulor sker under högt tryck varför den viktigaste utrustningsdetaljen är pressen, tillsammans med de verktyg som sätts i den. Förr var pressarna nästan uteslutande konstruerade för att arbeta horisontellt men numer finns flera bra modeller som går i vertikal riktning, ungefär på samma sätt som en laddpress. En kulpress utvecklar större kraft än en vanlig laddpress. När man tillverkar kulor i lite större kalibrar måste man kunna utveckla det högre trycket, men det finns även kulverktyg som passar i laddpressar. Har man en kraftigt byggd laddpress, och verktyg till den, kan man tillverka kulor upp till ca kaliber 6 mm. Vid större kalibrar måste man ha en kulpress, konstruerad för ändamålet.

 

Press tillverkad av Bullet Swaging Supply (BSS). Pressen arbetar horisontellt och är monterad på en kraftig laddbänk.

 

I pressen sätter man de verktyg som behövs för att tillverka sina kulor. Verktygen är kaliberanpassade och några av dom är även anpassade för den form man vill ha på kulans spets (ogive).

 

En uppsättning verktyg till en kaliber och en typ av kulspets. Från vänster: core swage, core seater, point former, lead tip former. Samtliga verktyg med punar som utgör mothåll i pressen. Lead tip forming die är option och behövs inte alltid. Även core swagen kan man ibland klara sig utan.

 

För tillverkning av en kula behöver man en mantel och en bit bly (core) i rätt diameter och vikt. Här syns några mantlar till .30-kulor i en ring av dragen blytråd.

 

Med hjälp av en s.k. core cutter kan man kapa lagom stora bitar av blytråden. Med bottenskruven justerar man storleken (vikten) på blykärnan. I vissa fall, då man inte har alltför stora krav på jämn vikt, behöver man inte använda core swage-verktyget (se ovan). Man kan då använda blykärnan direkt efter kapning.

 

Blytråd finns i olika grovlekar men normalt klarar man sig rätt bra med två olika diametrar för kulor från .22 upp till kaliber .41. Ögat, hålet i core cuttern som blytråden löper genom vid kapning, är utbytbart efter trådens grovlek.

 

För den som har svårt att få tag på dragen blytråd finns möjlighet att själv gjuta sina blykärnor. Gjutformen på bilden är 4-håligt och varje hål kan individuellt justeras för önskad längd (vikt).

 
 
 

Bara en krutburk åt gången framme vid laddning. Risk för för-växling.

 

Starta minst 10 % under maxladdning och arbeta uppåt.

 

Ingen alkohol vid handladdning.

 
   
  Homebrewed outshines factory fodder