Pressning
Home
   
 
  Handladdning  
  En hobby för de som vill ha något utöver det vanliga
   
   
  VIKTIGT
   
Gjutning
Special
Hagel
 
 
Gjutning - tillverkningsmetod
 
 
Arbetsmiljön
 

Som tidigare nämnts är det många som tycker att blygjutning är ett riktigt ”slabbgöra” och dessutom inte helt riskfritt. Därför är det viktigt att man väljer en bra plats innan man sätter igång. Väljer man att vara inomhus måste man se till att ha god ventilation, helst en fläkt av något slag som suger ut de ångor som bildas när blyet smälts. Sen är det förstås bra om man också kan vara på en arbetsbänk med rätt höjd och ha tillgång till ordentlig belysning.

 

Förr eller senare kommer man att få en del blystänk på sig och det svider till rätt rejält kan jag lova. Därför är det bra att ta för vana att ha oömma kläder, arbetshandskar på händerna, skyddsglasögon eller varför inte ett skyddsvisir för hela ansiktet.

 

Och en sak till, se för allt i världen till att inte få vatten i blygrytan. Vatten förångas omedelbart och vattenånga expanderar så våldsamt att det blir som en explosion där smält bly slungas ut i rummet. Minsta droppe vatten i grytan kan medföra katastrof.

 

Arbetsplats vid kulgjutning. Lägg märke till köksfläkten med hög kapacitet.

 
 
Gjutning
 

När man hittat en bra plats är det bara att ta fram grejorna och sätta igång. Men det är nog några saker till att förbereda innan man sätter stickkontakten i väggen.

 

Gjutblocket / kultången
Montera ihop gjutblock och handtag om det inte är gjort samt torka rent blocket från olja (brukar vara väl inoljade åtminstone när de är nya) med t.ex. T-sprit.

 

Blygrytan
Om det rör sig om en gryta med bottenventil brukar den ha en skena för att stödja blocket vid påfyllning. Justera höjden på skenan, det brukar inte vara så kul att pilla med skruvarna när grytan är het. Normalt brukar det vara bäst att ställa in ett ganska litat utrymme mellan påfyllningshålet och ventiltappen.

 

När grytan är het och blyet har smält är det normalt att man ”fluxar” d.v.s tillsätter lite fluxmedel, bivax eller en liten bit stearin och därefter rör om, skrapar insidan av grytan och skummar av skräpet som ev. flyter upp. I äldre litteratur brukade man rekommendera fluxning med jämna mellanrum under kulgjutningen men numera är de flesta överens om man kan vara betydligt mer sparsam. Själv använder jag bivax och fluxar bara en gång, gjuter jag med rent bly blir det ingen fluxning bara en lätt skummning.

 

Själva gjutningen går till så att man fyller på smält bly i påfyllningshålet, antingen från bottenventilen eller med en blyösa / dipper. Den råge som bildas skärs av genom att man försiktigt knackar avskärningsplattan åt sidan med en trä- eller gummiklubba. Någon gång kan man få en fin kula redan vid första påfyllningen men det normala är att man får kassera 5-10 kulor innan blocket uppnått rätt temperatur. När kulorna ser fina ut är det bara att köra på. Men var ändå uppmärksam, kommer det ut en kula som inte ser bra ut är det lika bra att kassera den direkt.

 

Påfyllning av gjutblock med hjälp av blyösa eller dipper.

 
 
Defekta kulor
 

Ibland kan det vara riktigt svårt att få bra kulor. Då finns det ett antal knep man får försöka ta till. Man bör också komma ihåg att gjutblock är väldigt individuella och det som gäller för ett block kanske inte alls fungerar för ett annat. Om kulorna inte blir bra kan man testa något av följande.

 
-

Justera temperaturen på blyet i grytan. Använd gärna termometer. Om kulorna får en frostig struktur på ytan kan blytemperaturen vara för hög.

   
-

Om påfyllning från bottenventil inte fungerar prov att fylla med dipper och omvänt. Vid påfyllning med dipper, vänd blocket på sida, sätt dippermynningen direkt i påfyllningshålet och vänd upp i horisontellt läge.

   
-

Ibland kan man få bättre resultat med en mindre öppning i påfyllningshålet. Knacka avskärningsplattan en liten bit åt sidan så att ungefär halva hålet blir stängt.

   
-

Om kulorna inte blir helt utfyllda i hörnen kan man försöka göra blylegeringen lite smidigare genom att tillsätta lite mer tenn.

   
-

Ibland händer det att kulorna inte blir helt släta oavsett hur man bär sig åt. Ofta är det då någon beläggning som knappast syns på den inre kaviteten i blocket. Försök att tvätta rent med tops och något lösningsmedel. Sota därefter blockhalvorna över ett brinnande stearinljus.

   
-

Får man s.k. skägg på sidorna och / eller botten på kulorna är det ett tecken på att gjutblocket inte stänger fullständigt. Gör rent och justera blockhalvorna så att de stänger helt.

 

Blykulor och gas checks i kaliber .338. Till höger kalibrerade och fettade, klara för laddning.

 
 
 
 
 

Bara en krutburk åt gången framme vid laddning. Risk för för-växling.

 

Starta minst 10 % under maxladdning och arbeta uppåt.

 

Ingen alkohol vid handladdning.

 
   
  Homebrewed outshines factory fodder