Pressning
Home
   
 
  Handladdning  
  En hobby för de som vill ha något utöver det vanliga
   
   
  VIKTIGT
   
Gjutning
Special
Hagel
 
 
Special - molybdenbehandling
 
 

En trend som då och då på senare tid dykit upp är att kulfabrikanter behandlar sina kulor med molybdendisulfid, s.k. molycoatning. I de flesta fall rör det sig inte om någon ny speciell kula utan det vanligaste är att delar av det ordinarie sortimentet bjuds ut i två versioner, med och utan moly. Fördelarna med behandlingen sägs vara ökad livslängd på pipan, reducering av avlagringar i pipan samt att den också tillför en smörjande effekt till kulan. Förmodligen är dessa påståenden sanna, indikation på att det senare stämmer är att det ofta behövs lite mer krut för att uppnå samma hastighet som utan moly.

 

Som handladdare och intresserad av diverse experiment inom ammunitionsområdet är det naturligt att man själv vill prova på och molybdendisulfid i pulverform är oftast inte så svårt att få tag på.

 

Eftersom det fordras en del utrustning och proceduren dessutom är lite ”slabbig” kan ett gott råd vara att skjuta en ask molybehandlade kulor innan man själv startar. Den som då upplever någon, eller alla, positiva effekter (som reklamen påstår) har bara att sätta igång.

 

Först och främst behöver man en hylspolermaskin (tumbler), eller för den delen något motsvarande hembyggt för den händige. Tillverkare av polermaskiner brukar numera kunna erbjuda extrabehållare avsedda för just molybehandling, men annars går det även bra med någon enklare behållare som placeras i tumblern. Förutom molybdendisulfid behöver man också stålkulor, helst i storlek motsvarande US 1-BBB (4,0-4,5 mm) och i en mängd som ungefär motsvarar en 25-ask hagelpatroner.

 
Gången är i grova drag enligt följande:
 
1

Rengör kulorna ordentligt med varmt vatten och såpa, eller annat fettlösande ren-göringsmedel. Vill man vara riktigt noga skadar det inte att även torka kulorna med t.ex. T-sprit. Skölj noga efteråt och låt kulorna torka på papper eller handduk.

 
2

Lägg stålkulorna, kulorna som ska behandlas och ¼ - ½ tesked moly i pulverform i behållaren och placera den sedan i polermaskinen på så sätt att den följer med i rotationen. Värme bidrar till ett gott resultat så låt gärna burken stå ordentligt varmt ett tag innan start.

 
3

Kör hylspoleraren 45-60 minuter beroende på hur många kulor burken är laddad med. Normalt, med den angivna mängden moly, är att köra ca 100 kaliber 30-kulor, med klenare kulor kan man öka antalet lite. När körningen är klar plockas kulorna ur burken och läggs på en handduk eller tygskynke. Gnugga inte kulorna utan rulla in dem i handduken och rulla ett antal gånger på en slät yta.

 
4

Nu är kulorna färdiga att användas för laddning. Men vill man på riktigt efterlikna molybehandlade fabrikstillverkade kulor återstår ett moment till, vaxning. Vill man göra även det, enligt konstens alla regler, blir det till att skaffa en burk till och ytterligare en omgång stålkulor. Vaxningen går till på samma sätt som molybehandlingen men med den skillnaden att man kör maskinen endast 1-2 minuter. I stället för molybdendisulfid lägger man i ungefär lika mycket bivax, sönderdelad i riktigt små granuler. Värme är minst lika viktigt här som vid molybehandlingen.

 
 
 

Bara en krutburk åt gången framme vid laddning. Risk för för-växling.

 

Starta minst 10 % under maxladdning och arbeta uppåt.

 

Ingen alkohol vid handladdning.

 
   
  Homebrewed outshines factory fodder